Слънце в Риби

19 февруари – 20 март

Управител: Юпитер 

Елемент: вода

Подвижен знак

Цикълът на зодиака се затваря с дванадесетата зодия Риби. Тя сякаш съдържа в себе си всички предходни архетипи и тяхната същност преминава на друго енергийно ниво, защото връзката, която имат Риби с космическите сили е дълбока както водите, в които плуват. Това са може би най-неразбраните и подценявани представители на звездното семейство и често хората ги свързват с качества като чувствителност, съпричастност, емпатия и смятат, че са по-скоро мекушави, отколкото борбени. Не бързайте със заключенията.

Риби са мистични хамелеони. Не могат да бъдат уловени,  ако не искат, защото те са хлъзгави, бързи и се стрелкат в дълбокото по-бързо, отколкото окото може да види. Наистина най-силното качество на Риби навярно е емпатията. Те са състрадателни, толерантни, раними и деликатни души, които са пратени на земята да ни научат на по-висши духовни уроци, в които трябва да разтворим Аза си и да задгърбим егото в името на един по-добър, хармоничен и красив свят. Но постигането на такъв идеал изисква саможертва, която хората като цяло не са готови на направят.

Риби интуитивно знаят отговорите на въпросите, но една клопка, в която често попадат, е прекаленото предоверяване и оттам често биват наранени. Ако не работят осъзнато върху проявленията от подобни негативни реакции, те могат да ги доведат до ролята на жертва или да ги направят зависими към  алкохол, наркотици и дори токсични връзки, за да избягат от реалността. Това съвсем не означава, че всеки човек роден под тази зодия ще изпита тези негативи. Тук по-скоро говорим за една сложна връзка между действителността и как Риби я филтрират и пречупват през своята призма. Като дуален знак Риби са изтъкани от противоречия – знакът на зодията са две риби, плуващи в различни посоки. Накъде ще поеме човек  е личен избор, който може да бъде осъзнат, макар и след много перипетии, защото Риби действат емоционално. Отговорите на въпросите при тях по-скоро идват интуитивно, отколкото логически.

Поради естествените си способности да бъдат лечители, те могат да се справят чудесно в професии, които изискват емпатия, обмяна на енергии и интуиция, музика и въобще творчество под всякакви форми, където могат да разгърнат богатата си фантазия.

Ако имате връзка с Риби, навярно сте забелязали, че партньорът Ви променя настроението си често и внезапно и може да стигне от една крайност в друга за секунди, а Вие просто не разбирате какво се е случило. Именно поради свръхчувствителността си, тези хора рязко сменят посоката на своите настроения и мнения, водени от заливащи ги потоци често противоречиви емоции, които ги подбуждат към неспокойни състояния на духа, в чийто водовъртеж попадат и това замъглява представата им за действителността.

Ако се отдадат прекалено на бленуване, има опасност да бъдат обявени за пасивни, лениви и бягащи от действителността идеалисти, които нямат солидна почва под краката си.  Риби обичат да остават сами с мислите си и интуитивно знаят, че изминаването на пътя към духовния прогрес ще бъде осеян с тръни и често прощават на другите, когато са наранени.

Риби имат нужда от много любов, но дори, когато я имат нещо сякаш не им достига, защото те се стремят към една съвършена, почти недостижима универсална любов, която да потопи тях и света в целебната си прегръдка.

Както при всяка дуалност Риби могат да бъдат красиви, ефирни, деликатни и цветни като коралови рибки, но нека не забравяме, че има и хищни и опасни риби като пираните и един особен вид хищнищи – акулите. Тази тъмна страна на Риби остава често скрита, но бъдете нащрек, защото както акулата изплува неусетно от морската бездна и напада без да бъде видяна, така и тези хора могат да постигнат целта си тихомълком и неочаквано за останалите.

Ако имате в живота си такива хора, ценете ги, показвайте им обичта си и не наранявайте чувствителната им натура, защото Риби биха направили всичко за любимите си хора и ще Ви убедят, че чудесата съществуват, стига да имате вяра.

Забележка: Когато говорим за позицията на слънце в даден знак или така наречената зодия, трябва да се има предвид, че това е чистият архетип. Никой не е само слънцето си, защото наталната карта е много сложно и комплексно космическо послание, което трябва да бъде анализирано внимателно, за да ни помогне да извлечем максимална полза и напътствия за даден индивид. Слънцето е нашата мисия, нашето светило и гайд, но човек ще придобие много други характеристики в зависимост от позициите на другите планети, техните разположения и връзки помежду им.