Слънце в Козирог

21 декември – 19 януари

Управител: Сатурн 

Елемент: земя

Кардинален знак

 

Козирог е кардинален знак, а кардиналните знаци са инициаторите на зодиака. С кардиналните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог започват сезоните, като Козирог поставя началото на зимното слънцестоене в северното полукълбо. Символи на зодия Козирог са планинската  и морската коза. Планинската коза символизира желанието да се покори и най-недостъпния връх. Тя знае, че това е самотно занимание, но нейната изключителна концентрация и упоритост я водят бавно, но сигурно към постигане на целта. От друга страна, митичната морска коза е символ на връзката между материалния  свят и дълбоко духовната същност, които правят Козирога мъдър и зрял дори в ранна детска възраст.

Управител на тази зодия е Сатурн (лат. Sāturnus – бог в римската митология), който в гръцката митология се свързва с образа на бог Кронос (Χρόνος от старогръцки – време) и обикновено е изобразяван като стар и мъдър мъж с дълга сива брада. Сатурн е свързван със земеделието и особено с посевите, в този смисъл връзката със земята е много силна.

Сатурн също е наричан Господар на кармата, което може да обобщим с поговорката „Каквото посееш – това ще пожънеш”, защото кармата е причинно-следствената връзка между нашите действия и това, което получаваме в резултат на тях. Сатурн ще ни дари с най-голямата награда, но само, когато са положени усилия и тества нашите сили до краен предел, за да я заслужим. Ето защо Козирог знае от малък, че на него нищо няма да му се даде даром, а  ще трябва да изкове сам съдбата си.

Думата амбиция се е превърнала почти в описание на тази зодия, но нека погледнем какво стои зад нея. Защо Козирогът иска да успее във всяко поприще? Това не е някаква сляпа приумица или самоцел просто да се колекционират материални блага, звания или да се притежават възможно най-много неща. Козирог иска да се легитимира пред света, а за да се случи това в една материална реалност, е нужно да придобие определен статус – това може да бъде постигнато например, чрез висок пост в неговата кариера, като стожер на семейството или придобивайки научни степени и квалификации, които да удостоят неговата компетентност в дадена област.

Козирог няма да Ви говори празни приказки. Неговият ум е като хладен бръснач, а думите му са премерени и точно в целта. Може дори да го намерите за резервиран и студен, ако не Ви познава или прямотата му да Ви шокира (дипломацията не му е силна страна). Той ще Ви прецени бързо, но не прибързвайте да го съдите, при него това са често защитни реакции, така че ако имате търпение и желание да го опознаете, сами ще се убедите, че зад тази студена броня се крие едно лоялно и емпатично сърце и много верен приятел. Но трябва да признаем, че характерът на този привидно спокоен човек, може да бъде на моменти и предизвикателство за събеседниците му, особено ако се почувства в опасност или е свидетел на някаква неправда.

Козирозите обичат да прекарват време сами. Това им помага да обмислят внимателно следващия ход към реализиране на своите цели и да концентрират енергията си правилно. Те не се страхуват да бъдат сами и за тях в пълна сила гласи поговорката „По-добре сам, отколкото зле придружен”.

Ако трябва да разчитате на някой, че ще свърши работата, попаднали сте на точния човек. Тези хора притежават силна воля и самоконтрол и завидна дисциплина и прецизност, но също така могат да проявят и твърдоглавие, ако са убедени в правотата си. Козирог е роден мениджър и обича да контролира всяка сфера в живота си. Ако в работата има структура, добра организация и правила, това би му допаднало, защото той ненавижда губенето на ценно време и хаотичното лутане.

Разбира се, във всеки архетип се съдържат както положителни, така и отрицателни качества. Козирог не прави изключение и много пъти е наричан студен, дистанциран, кариерист и човек, който трудно прощава грешките на другите, но пък цени изключително лоялността. Въпреки че е взискателен към близките и обкръжението си, Козирог е изключително самокритичен и трудно си прощава за допуснатите грешки.

Когато говорим за песимизма на този зодиакален знак, трябва всъщност да сме наясно, че дори да чуете такъв човек да се оплаква, трудностите ще го мотивират да удвои своите усилия. Ако сте изпаднали в депресия, той ще Ви покаже, че нещата не са чак толкова черни, колкото сте си мислели. Ще му повярвате, защото доводите му ще са практични и разумни, далеч от идеализма на Водолея или прекомерния оптимизъм на Стрелеца. Песимизмът на Козирог се дължи на две неща. Първо, ако не може да види практическо решение стъпка по стъпка и в организирана структура, това го кара да се чувства несигурен и нестабилен. Второ, ако види, че проблемът е прекалено сложен и дълбок, коренящ се в неща, които не са в негова власт. Тук той често ще прояви хапливото си чувство за хумор и ирония, а понякога дори сарказъм, за да продължи напред и нагоре или да защити тезата си. Козирог обича задълбочения мисловен процес. Често го занимават големи философски и житейски въпроси, на които търси отговори. Той осъзнава, че ние сме само брънка в колелото на живота и се прекланя пред мощта на Създателя.

Пестеливостта също е присъща на тези звездни представители. Причината можем да потърсим дори в това, че Козирог поставя началото на зимата. През зимата природата умира, всички процеси на растеж затихват. В миналото хората са разчитали само на реколтата, която са събрали и на това, което са произвели сами, за да се изхранват и зимата е бил период на пестене на всички ресурси. Този вроден инстинкт да се оцелее през най-студеното време и да се празнува възраждането на живота, когато настъпи пролетта, подтикват Козирог да цени и претегля внимателно всичко, което има.

Ако възнамерявате да имате интимни отношения с представител на този зодиакален знак, трябва да се запасите с търпение и да сте готови да докажете, че наистина си струва усилието. Тези хора не тръгват след всяка тръпка на сърцето си. Всъщност Козирог се влюбва рядко, но дълбоко и трайно. Ако успеете да свалите гарда му, ще видите съвсем различен човек, който може дори да Ви посвети стих. Козирог приема всичко сериозно и любовта не прави изключение. Той дава всичко от себе си за тези, които обича, но по-скоро им го доказва, отколкото казва. За да е сигурен, че Вие сте човекът, много тестове и време ще са необходими, за да Ви се довери напълно (тези хора имат пълно доверие на малцина). Той търси дълготрайни и стабилни връзки, така че ако имате намерение само да прекарате вечерта с него, не му звънете повече. Семейството и традициите са ценности, които носят в сърцето си и биха искали да продължат с правилната половинка.

Козирог винаги има поне план Б, ако не и В, в случай че нещо се обърка. Сигурността, както материална, така и на емоционално ниво е, това което го прави спокоен. Не очаквайте да тича след Вас ако сте непостоянни и го карате да се чувства несигурен и объркан. Една червена лампа ще светне в съзнанието му и може никога повече да не го видите.

Пазете близо до себе си такъв човек, защото той винаги ще брани гърба Ви, макар и да Ви напомня понякога за острите си рога. Козирог е остър камък, но на него можете спокойно да се опрете, когато имате нужда.

Забележка: Когато говорим за позицията на слънце в даден знак или така наречената зодия, трябва да се има предвид, че това е чистият архетип. Никой не е само слънцето си, защото наталната карта е много сложно и комплексно космическо послание, което трябва да бъде анализирано внимателно, за да ни помогне да извлечем максимална полза и напътствия за даден индивид. Слънцето е нашата мисия, нашето светило и гайд, но човек ще придобие много други характеристики в зависимост от асцендента, позициите на Луната и другите планети, техните разположения и връзки помежду им.