Цветовете на Notting Hill

DSCN5945   Денят започна обещаващо със слънце и завърши с дъжд, което си е абсолютно нормално за лондонското време. Ето и няколко неща, които реших да споделя от днешната  разходка до Notting Hill. Навярно всеки от нас е гледал известния филм от 1999г., кръстен на тази пъстроцветна част на Лондон. Докато обикалях из уличките, забелязах множество тениски с лика на Джулия Робъртс и Хю Грант. Днес  Портобело маркет  не беше пълен както през седмицата, но много от магазинчетата и сергиите  работеха и очакваха хората да си купят нещо за спомен от музика – плочи, дискове, книги, дрехи, сувенири, марки, монети и други антики, ръчно изработени дамски шапки до всякаква разнообразна храна.

DSCN5956

През годините Notting Hill си изгражда репутация на тузарско и модерно място с атрактивните си викториански градски къщи, тераси, дворове и шопинга на стоки с добро качество както и множество винтидж или антикварни стоки, които може да откриете.

DSCN5972

Не винаги обаче този известен днес район е имал толкова бляскава репутация. През 19 век той е бил обитаван от работническата класа.  Всъщност до 20 век Notting Hill представлявал един от най-лошите райони на Лондон. Например през 1950 той бил желана дестинация за  карибските имигранти, а по-късно става и сцена на расовите бунтове.

DSCN5952През 1950 г. много безскрупулни наемодатели се възползвали от имигрантската вълна и бедността на прииждащите хора и предлагали  далеч от нормалните жилищни и санитарни условия за настаняване, в които къщите били пренасалени, гъмжащи от плъхове и боклук.

DSCN5977Notting Hill Housing Trust бил основан през 1963 г., няколко години след прочутите расови размирици, от група местни жители, с идеята да подобрят мизерните условия на живеене в района и да се справят с нарастващия проблем на липса на достатъчно жилища за хората.

DSCN5964Не можем да не отбележим една от най-атрактивните забележителности в района, а именно цветните пастелни къщи. Те създават толкова необичайна и топла атмосфера, че когато ги гледаш, почти забравяш за предупредителните облаци по небето.

През Август тук се провежда Notting Hill Carnival, който е вторият в света уличен фестивал след този в Рио. Карнавалът отпразнува в пищни цветове и музика  афро-карибската култура.